De Nutriscore kan een handige tool zijn, als je weet hoe ze in elkaar zit. Benieuwd? De kleurcode geeft 5 categorieën aan van zeer gezond naar best te mijden (maar niet verboden!). Je kunt de Nutriscore gebruiken om gezondere alternatieven te vinden binnen een bepaalde productgroep. Belangrijk is vergelijk enkel producten van dezelfde soort. Dus geen pizza met een groentensoort. Zo kan je dus binnen het assortiment Pizza’s kiezen voor de gezondste variant!
Een tweede weetje, de Nutriscore wordt berekend op het verkochte product. Dus als je denkt dat frietjes uit de vriezer nutriscore A hebben ook al heb je ze lekker gefrituurd in ossevet, dan ben je mis! Deze frietjes hebben zeker nutriscore A als je ze in de winkel koopt want het zijn uiteindelijk gewoon aardappelen gesneden… maar afhankelijk van jouw bereidingswijze kan dit dus wel veranderen!
Hoe wordt deze nu berekend? Vezels, eiwitten, aandeel groenten/fruit geven positieve punten. Energiewaarde, suikergehalte, aandeel verzadigd vet en zout geven negatieve punten. Het totale plaatje geeft een score tussen A en E.
CONCLUSIE: een evenwichtig dieet moet je zelf samenstellen, maar de Nutriscore kan wel helpen gezondere keuzes te maken binnen bepaalde productgroepen zonder dat je de voedingswaarden dient te vergelijken.